söndag, december 27, 2015

Omstart och nystart

Att starta en ny blogg är alltid lite speciellt. Vad skall det där allra första inlägget egentligen handla om? Än mer speciellt bör det då vara att återuppliva en blogg som även jag nästan hade glömt bort. Den här bloggen kom till när jag skulle åka till Namibia som utbytesstudent en termin 2008. Under några månader skrev jag sporadiska inlägg när jag hade tillgång till internet vilket inte var så ofta. Mycket har hunnit hända med internetvanorna sedan dess. Den där våren 2008 kände jag mig inte särskilt stressad av att ha oregelbunden tillgång till internet. Det var alltså innan min smarta telefon och innan både Facebook och Instagram. Nu i höst tillbringade jag en månad på resa, först i Kapstaden i Sydafrika och sedan i Swakopmund i Namibia. Redan vid mellanlandningen i Dubai på vägen till Kapstaden kändes det fantastiskt att åter ha tillgång till wi-fi och det bara efter några timmars flygning.

Mina vistelser i södra Afrika har till stor del kommit att prägla mitt politiska engagemang. Den första resan gjorde jag redan för tio år sedan och den senaste kom jag hem från för drygt en månad sedan. Då för tio år sedan när jag för första gången besökte Namibia befann jag mig i en skarv i mitt politiska engagemang. Jag hade lämnat SSU och var då bara engagerad i Socialdemokraterna. Samtidigt kände jag inte längre någon riktigt glöd utan kände mig mest bara trött. Den där viljan att förändra världen som en gång fått mig politiskt engagerad ville inte riktigt infinna sig. Att då besöka Namibia och se hur människor där levde under helt andra förutsättningar än de vi har här i Sverige gjorde att jag åter kände hur viktigt det är att engagera sig politiskt och att förändring är möjligt. Det är en sak att läsa om de orättvisor som finns i världen och en helt annan att uppleva dem och se dem på nära håll.

Taffelberget sett från en informell bosättning i kåkstaden Langa i Kapstaden
I november i år fick jag förmånen att gå en utbildning i Kapstaden tillsammans med ABF under ett par veckor. Det kom att bli omtumlande veckor fyllda med intryck och insikter. En sådan är att efter tjugo års politiskt engagemang är mitt främsta mål fortfarande att förändra världen. Det är lätt att glömma bort det när en lägger stor del av sitt politiska engagemang till kommunpolitik med allt vad det innebär. Att ta beslut om att bygga nya förskolor, nivån på olika taxor eller hur äldreomsorgen skall organiseras inom kommunen. Fast även det är en del av att förändra världen eftersom de besluten kommer att påverka vardagen för invånarna i kommunen. Det handlar till stor del om att förvalta och fördela välfärd. Vi har den förmånen att leva i ett land där välfärden är tänkt att komma alla till del. Jag väljer att skriva tänkt eftersom det inte riktigt är så idag, särskilt inte efter åtta år av borgerligt styre då skattesänkningar för de med höga inkomster prioriterades framför gemensam välfärd för alla. Det är lätt att glömma bort att den välfärd vi har inte är en självklarhet. Just Sydafrika är även det ett rikt land som har goda möjligheter att tillgodose sina invånares behov. Istället förs en politik som inte väljer kollektivets bästa och som gör att människor fortsatt lever i en förnedrande fattigdom. Förnedrande på så vis att ett land väljer att behandla sina invånare så pass illa.

Jag i Namibia, fylld av energi och vilja att förändra världen

Jag har bloggat flitigt under drygt fem år på bloggen VisaLiza vilket är och har varit fantastiskt roligt. Min blogg ger mig otroligt mycket glädje och jag har lärt mig mycket genom den. Det är en blogg som avhandlar det mesta som jag tycker är viktigt i livet. Mycket av detta är politiskt eftersom det mesta i livet egentligen är politik. Däremot är det inte en politisk blogg och ska inte heller vara det, men jag är politiker och har många politiska saker att skriva om. Alltså väcktes tanken på en andra blogg och med det ett utrymme att skriva om alla de där andra sakerna som är viktiga i livet som feminism och socialism. Jag är Liza Kettil, jag är politiker och här kommer jag att tycka saker! Det här blir således en omstart av en mycket gammal blogg och en nystart för mig som bloggare.

Inga kommentarer: